Aynı doktor, aynı aileden 4 kişiye kadavradan böbrek nakli gerçekleştirdi.
İzmir’de Prof. Erhan Tatar, aynı aileden 4 kişiyi kadavradan böbrek nakliyle hayata döndürdü. Son 8 yılda kadavra nakilleriyle sağlığına kavuşan aile bireyleri, Prof. Dr. Tatar ile buluştu.
İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Ziya Solmuş’a askerliği sırasında kalıtsal böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Yaklaşık 15 yıldır diyaliz tedavisi gören Solmuş ile aynı hastanede diyaliz tedavisi gören 41 yaşındaki Nalan Özgün Solmuş, 2014 yılında tanışıp evlendi.
Nakil için uygun organ bekleyen Ziya Solmuş, 2016 yılında Prof. Dr., ertesi yıl da eşini ziyarete geldi. Dr. Kadavradan böbrek nakli Erhan Tatar tarafından gerçekleştirildi.
Ziya Solmuş’un diyaliz tedavisi gören kuzeni Hakim Solmaz’ın 2019 yılında aynı doktor tarafından yapılan nakille sağlığına kavuşmasının ardından, Nalan Özgün Solmuş’un ailenin 4’üncü diyaliz hastası kuzeni Gülcan Koçer de 1 Ocak’ta ameliyata alındı.
Koçer, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde Prof. Dr. Koçer tarafından ziyaret edildi. Dr. Erhan Tatar tarafından kadavradan böbrek nakli gerçekleştirildi. Son 8 yılda kadavra nakliyle sağlığına kavuşan aile bireyleri ve yakınları, Koçer’i hastanede ziyaret ederek Prof. Dr. Tatar’la bir araya geldi.
PROF. ERHAN TATAR: BÜYÜK ŞANS
Organ nakli ameliyatlarını gerçekleştiren Prof. Erhan Tatar, kalıtsal böbrek hastalığı olan kişilerde akrabalar arasında böbrek nakli olasılığının azaldığını, bu hastaların mutlaka kadavradan uygun organ çıkmasını beklediklerini söyledi.
Ailenin nakil olacak son üyesinin de taburcu olmaya hazırlandığını anlatan Tatar, “Ülkemizde kadavradan nakil sınırlıdır. Gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür. Bu aile bu konuda şanslı. Aynı aileden dört kişiye kadavradan böbrek nakli yapılması büyük bir şans.” söz konusu.
Türkiye’de organ nakillerinin çoğunlukla yaşayan insanlardan yapıldığını, kadavradan nakil için çoğu aileden onay alamadıklarını belirten Tatar, “Son üç ayda 6 beyin ölümü yaşandı. Son ailemiz organ bağışladı. Maalesef organ nakli yaptık. Diğer 5 aileden organ bağışı onayı gelmedi, gelseydi 40 yıl önce olurdu.” “100 bine yakın organ hastalarımız için nimet olurdu. Maalesef bunu gerçekleştiremedik. Bu anlamda son acılı ailenin bağışıyla Gülcan Hanım hayata döndü” dedi. (HABER MERKEZİ)