Haber

Erdoğan Depreme ‘Kader’ Dedi: Ahmet Ercan’dan ‘Depremin Takdiri İlahi Değildir’ Açıklaması

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve toplam 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üçüncü gününde Kahramanmaraş’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi: Her zaman oldular. Kader planında olan şeyler bunlar dedi. ‘Kader’ açıklaması üzerine konuşma Deprem bilimcisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Deprem takdiri ilahi değildir” dedi.

Kahramanmaraş’ta 11 ilde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde yıkıma neden olan depremlerin ardından TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası bugün Mimarlar Odası İstanbul Büyükşehir Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk olarak konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Salı günü tetkikler için Hatay’a gideceğini söyledi. Ercan, “Aslında 1950’den itibaren ülkeye ‘özgürlük’ geldi. Herkes istediğini yapabilir. Dileyen olursa hilafeti getirmek için adımlar atıldı. Köyden şehre gerçek bir göç başlamıştır. 1950’de köylülerin oranı yüzde 70, kentlilerin oranı yüzde 30’du. Sıradan bir köyden çaresizce şehre gelen bireyler, gecekondularını büyük şehirlerin varoşlarına inşa ettiler. Daha sonra her seçim döneminde çıkarılan imar affı ile tek katlı gecekondu önce 2, sonra 3, sonra 4, sonra 5 katlı yapılara dönüştü.

“Bunların hiçbiri mühendislik yapıları değil. Bütün bu yapılanma ve yıkımın sorumlusu sadece mevcut yönetim değil, 1950’den bu yana olan yönetimlerdir. ‘Türkiye’de belediyeler hiçbir şey yapmadı’ sözü asla doğru değildir.

“Kentsel dönüşümle ilgili ne yapılacağı planlandı ama buradaki sıkıntılardan biri de para değildi. (Ekrem) İmamoğlu Bey’in dediği gibi ‘Kentsel dönüşüm için 25 milyar dolara ihtiyacım var’. Bu olmadığı için de kentsel dönüşüm bizim anladığımız anlamda yapılmadı. Bunun yerine yapısal dönüşüm yapılmaya başlandı. Yapısal dönüşümler ancak varlıklı kişiler tarafından yapılabilirdi çünkü müteahhitler farklılık istiyordu. İstanbul depreme hazırlanamadı. Yani para olmadığı için hazırlanamadı.”

“53 yıldır o depremden o depreme gidip geliyorum. Sürekli ‘Deprem kaderdir, hayat kaderdir’ denilir. Hayır öyle değil. Dolayısıyla Türkiye’de Japonya ve Amerika’da güzel örnekler yapabiliriz. Bu yeterli. Yeterli. O zaman ‘bu pastadır’ olayını profesyonel çıkarlara bırakalım.”

“Ülkemiz birinci derece deprem ülkesi ama şunu biliyor musunuz? İstanbul Teknik Üniversitesi’nden emekli öğretim görevlisiyim. Teknik Üniversite de dahil olmak üzere inşaat mühendisliği mezunu olan hiç kimse sarsıntı dersi yani sismoloji dersi almaz ve hiç okumaz. Depremler diyarında inşaat mühendisleri, depremlerin yapılarla bağlantısı konusunda sismoloji dersi almazlar, mimarlık da öyle. Bu mantıklı bir şey değil. Ne büyük eksiklik.”

sile-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu